Słodka wata na patyku
Wata cukrowa to nic innego jak wyrób cukierniczy w kształcie puszystej waty. Złożony on jest z lepkich nitek cukrowych a zazwyczaj nawijany jest na drewniany patyk. Waqta cukrowa tworzy się w specjalnie do tego przeznaczonej maszynie w procesie roztapiania cukru a później nagłego jego ostudzenia. Następuje ono w czasie wyrzucenia karmelu z wykonanego z aluminium bębna przez specjalne dziurki. Dodając do cukru barwniki spożywcze pozyskiwać możemy odmienny kolor waty.
Wata cukrowa istnieje już od XVI wieku. Przywędrowała do nas z Włoch 500 lat temu. Jednak w tamtym czasie tylko najbogatsi mogli pozwolić sobie na ten wspaniały rarytas. Watę cukrową rozpowszechnili Amerykanie ? John Wharton oraz William Morrison. W roku 1897 zbudowali oni pierwszą maszynę służącą do produkcji waty cukrowej. Nim jednak powstało tego typu urządzenie, do wytworu waty cukrowej używano patelni. Najpierw roztapiano na niej cukier, który to w kolejnym etapie rozciągano przy pomocy widelca wzdłuż odwróconego naczynia w taki sposób, by stworzyć paski. Takie paski później nawijano warstwami na drewniany patyk – tak, jak jest to praktykowane w obecnych czasach. Lecz wtedy zaraz po ostygnięciu kończyły one jako dodatek do deserów a nie same.Ulepszenia maszyny do waty cukrowej powstawały z biegiem czasu, wraz z rozwojem technologii. Teraz watę cukrową da się nabyć już za dosłownie parę złotych w wielu wariantach kolorystycznych i smakowych. Poza klasyczną białą, posiadamy możliwość spróbować np. niebieską watę o smaku jabłkowym lub zieloną o smaku jagodowym. Kombinacji jest naprawdę wiele. Maszyny do waty cukrowej pozwalają na dodatkowo tworzenie różnych, interesujących kształtów.Wata cukrowa jest uwielbiana przez najmłodszych, ale w radosnej atmosferze festynów czy jarmarków także dorośli nie potrafią oprzeć się pokusie tego słodkiego przysmaku. W wielu przypadkach jest on podstawową atrakcją tego typu imprez. Teraz chyba każdy może sobie pozwolić na zakup własnej maszyny do robienia waty. Możemy nawet własnoręcznie stworzyć najprostsze urządzenie w warunkach domowych. Wata cukrowa jest lekka niczym chmurka a przy tym nadzwyczaj słodka. To wynika z faktu, że składa się ona w 100% z cukru. Co zaskakujące, nie jest ona wcale tucząca i nawet ludzie na diecie mogą sobie na nią pozwolić. Wata cukrowa, choć wykonana jedynie z cukru jest mało kaloryczna. Wydaje się być całkiem duża kiedy dostajemy ją od sprzedawcy, ale to dlatego, że jest tam powietrze. Jedna porcja waty na patyku zawiera zaledwie koło 100-120 kalorii ? to nie więcej niż jedna szklanka soku owocowego! Nie należy jednakże przesadzać z jej spożywaniem ponieważ poza pysznym smakiem nie ma żadnych innych właściwości np. odżywczych.Maszyna do waty cukrowej to bez wątpienia gwarancja wspaniałej zabawy dla najmłodszych, lecz także niezły zarobek dla sprzedających.