Słodka wata na patyku

Wata cukrowa to nic innego jak wyrób cukierniczy w kształcie puszystej waty. Złożony on jest z lepkich nitek cukrowych a zazwyczaj nawijany jest na drewniany patyk. Waqta cukrowa tworzy się w specjalnie do tego przeznaczonej maszynie w procesie roztapiania cukru a później nagłego jego ostudzenia. Następuje ono w czasie wyrzucenia karmelu z wykonanego z aluminium bębna przez specjalne dziurki. Dodając do cukru barwniki spożywcze pozyskiwać możemy odmienny kolor waty.

Wata cukrowa istnieje już od XVI wieku. Przywędrowała do nas z Włoch 500 lat temu. Jednak w tamtym czasie tylko najbogatsi mogli pozwolić sobie na ten wspaniały rarytas. Watę cukrową rozpowszechnili Amerykanie ? John Wharton oraz William Morrison. W roku 1897 zbudowali oni pierwszą maszynę służącą do produkcji waty cukrowej. Nim jednak powstało tego typu urządzenie, do wytworu waty cukrowej używano patelni. Najpierw roztapiano na niej cukier, który to w kolejnym etapie rozciągano przy pomocy widelca wzdłuż odwróconego naczynia w taki sposób, by stworzyć paski. Takie paski później nawijano warstwami na drewniany patyk – tak, jak jest to praktykowane w obecnych czasach. Lecz wtedy zaraz po ostygnięciu kończyły one jako dodatek do deserów a nie same.Ulepszenia maszyny do waty cukrowej powstawały z biegiem czasu, wraz z rozwojem technologii. Teraz watę cukrową da się nabyć już za dosłownie parę złotych w wielu wariantach kolorystycznych i smakowych. Poza klasyczną białą, posiadamy możliwość spróbować np. niebieską watę o smaku jabłkowym lub zieloną o smaku jagodowym. Kombinacji jest naprawdę wiele. Maszyny do waty cukrowej pozwalają na dodatkowo tworzenie różnych, interesujących kształtów.Wata cukrowa jest uwielbiana przez najmłodszych, ale w radosnej atmosferze festynów czy jarmarków także dorośli nie potrafią oprzeć się pokusie tego słodkiego przysmaku. W wielu przypadkach jest on podstawową atrakcją tego typu imprez. Teraz chyba każdy może sobie pozwolić na zakup własnej maszyny do robienia waty. Możemy nawet własnoręcznie stworzyć najprostsze urządzenie w warunkach domowych. Wata cukrowa jest lekka niczym chmurka a przy tym nadzwyczaj słodka. To wynika z faktu, że składa się ona w 100% z cukru. Co zaskakujące, nie jest ona wcale tucząca i nawet ludzie na diecie mogą sobie na nią pozwolić. Wata cukrowa, choć wykonana jedynie z cukru jest mało kaloryczna. Wydaje się być całkiem duża kiedy dostajemy ją od sprzedawcy, ale to dlatego, że jest tam powietrze. Jedna porcja waty na patyku zawiera zaledwie koło 100-120 kalorii ? to nie więcej niż jedna szklanka soku owocowego! Nie należy jednakże przesadzać z jej spożywaniem ponieważ poza pysznym smakiem nie ma żadnych innych właściwości np. odżywczych.Maszyna do waty cukrowej to bez wątpienia gwarancja wspaniałej zabawy dla najmłodszych, lecz także niezły zarobek dla sprzedających.

Tags: ,

Comments are closed.